Friday, September 14, 2012

Goed om te weten: fasen van dementie


Goed om te weten: fasen van dementie
Dementie is een ziekteproces, dat aan het begin hele andere gevolgen heeft voor uw partner dan in een later stadium. Om de beleving van uw partner te kunnen volgen, is het goed te weten welke beleving en gedrag bij welke fase horen.

In de beginfase gaat het opnemen van nieuwe informatie moeilijker, voelt het alsof uw partner de grip op zijn omgeving kwijtraakt krijgt hij moeite met logisch redeneren en vooruit plannen, is lezen, schrijven en spreken lastiger. Vaak reageren mensen in deze fase met ontkennen, verbergen, woede, in zichzelf keren en somberheid.

In een gevorderd stadium merk is het voor uw partner lastig om over zijn eigen gedrag na te denken, lukt het herkennen van omgeving en anderen steeds minder goed, valt het onderscheid in tijd en plaats weg, dus lopen vroeger en nu, deze plek en een andere en tussen mensen weg. Uw partner zal in deze fase reageren met paniek en angst. Wat hij voelt en ervaart is meteen aan hem te zien. Uw partner is steeds op zoek, blijft steeds dezelfde handelingen verrichten.

In de eindfase van dementie verliest taal zijn betekenis voor uw partner, betekenis hebben alleen nog geuren, beelden, geluiden. Hij is helemaal in zichzelf gekeerd, de buitenwereld is weggevallen. Uw partner heeft niet meer het gevoel dat hij controle heeft over zijn lijf.


No comments:

Post a Comment