Friday, September 7, 2012

Goed om te weten: Hoe werken hersenen en geheugen?


Goed om te weten: Hoe werken hersenen en geheugen?

Wie weet komt er nog eens een medicijn tegen Alzheimer, als medici de werking van onze hersenen weten te doorgonden. Voorlopig is de precieze werking van onze hersenen nog een mysterie. Wat we wel weten is dat verschillende gebieden in de hersenen verschillende functies hebben. Zo komt de aansturing van onze spieren vanuit de kleine hersenen, bestuurt de hersenstam onze ademhaling, hartslag en bloeddruk en bevindt ons geheugen zich in de grote hersenen.

Nieuwe informatie die we via onze zintuigen binnen krijgen wordt tijdelijk opgeslagen in de hippocampus, dit vormt ons kortetermijngeheugen. Informatie die we belangrijk vinden, of met intense emoties gepaard gaat, wordt later opgeslagen op een andere plek in onze hersenen: on s langetermijngeheugen. Hier worden onze kennis van feiten opgeslagen, vaardigheden en onze persoonlijke historie. Door ze te gebruiken trainen we de hersenen en blijft onze reactiesnelheid hoog, en vergeten we weinig. Vanaf het 65ste levensjaar beginnen hersenen te slijten. Bij dementie sterven steeds meer hersencellen af, waardoor uiteindelijk alle hersengebieden aangetast worden.

De symptomen van dementie zijn dus zee afhankelijk van het aangetaste hersengebied. De ziekte van Alzheimer begint met een beschadiging van de hippocampus; het kortetermijngeheugen gaat dus achteruit. Zo kunnen beginnend dementerenden nog wel de weg naar huis vinden, die informatie ligt in hun langetermijngeheugen opgeslagen. Maar ze verdwalen in een nieuwe omgeving.

Ons geheugen werkt met beelden, roep een woord en we krijgen er een beeld bij. Dat beeld gebruiken we om iets te doen, bijvoorbeeld een glas water halen. Ziet u het al voor zich? Bij gezonde hersenen gaat het oproepen van beelden razendsnel, maar bij dementerenden begint dit te haperen, tot een moment dat de beelden er niet meer zijn. Het geheugen is een soort fotoalbum, waarin beelden van belangrijke, emotionele gebeurtenissen steviger vastgelijmd zitten dan alledaagse. Geur en geluid werkt sterk op het geheugen. Tot ver in het dementieproces herkennen mensen muziek en geuren, en krijgen beelden van bijhorende herinneringen.

No comments:

Post a Comment