Friday, September 21, 2012

Oefening: uw dagelijks leven vormgeven


Oefening: uw dagelijks leven vormgeven
Het lijkt misschien gek om hier een oefening aan te wijden, maar het is voor u en uw partner erg prettig om de dingen die u graag doet ook te blijven doen.
Ga samen met uw partner aan tafel zitten, met een groot papier waarop alle dagen van de week staan. Bedenk dan samen het antwoord op de volgende vragen:
  • Welke dingen moeten per dag gebeuren? Dit zijn zaken die gedaan moeten worden, zoals aankleden, wassen, koken, boodschappen doen, het vuilnis buiten zetten, de tuin doen, schoonmaken, en wat voor u verder belangrijk is. Schrijf deze op bij de dagen waarop ze gebeuren.
  • Wat vond en vind u prettig om samen te doen? Dit hoeven geen nieuwe dingen te zijn, maar activiteiten die u altijd al graag samen deed. Schrijf deze op per week of per maand.
  • Wat vond en vind uw partner prettig om te doen? Ook hiervoor geldt dat het juist de dingen zijn waar hij altijd al plezier in had. Denk aan beweging, ontspanning, lezen, muziek luisteren. Vraag u af of uw partner deze activiteiten nog kan doen, of heeft hij hier hulp bij nodig? Heb het erover hoe hij nog wel die dingen kan doen. Schrijf ook deze activiteiten op.
  • Wat vond en vind uzelf prettig om te doen? In deze nieuwe situatie is het nog belangrijker dat u dingen doet die ontspannend en prettig voor u zijn. Schrijf ze op in het week of maandoverzicht.
  • Welke familie, vrienden en kennissen wilt u graag zien? Neem ook afspraken met hen op in het overzicht.
  • Als u dit klaar heeft, kunt samen per dag kijken hoe het er voor u beiden uitziet. Bespreek per activiteit wie dit gaat doen, en welke hulp er nodig is. Kunt u het samen oplossen, of is het mogelijk om iemand anders vragen te helpen.
  • Besteed van de noodzakelijke taken zoveel mogelijk uit. Vraag thuiszorg aan, vraag buren, familie en kennissen om te helpen en kijk wat een vrijwilligersdienst in uw gemeente kan doen.
  • Als uw partner hulp nodig heeft bij de dagelijkse of prettige zaken, betekent dit niet automatisch dat u dit hoeft te doen. Doe vooral wat u fijn vindt samen, en kijk of er anderen zijn die het leuk vinden om uw man te helpen.
  • Als u iets alleen gaat doen, bespreek dan of uw man alleen thuis kan en wil blijven. Kijk anders of hij op hetzelfde moment iets anders kan doen, of er iemand langs komt.

No comments:

Post a Comment